FEIL Tudásanyagok

 

Tisztelt Érdeklődő!

Ezen az aloldalon található cikkek, tudásanyagok már több mint 3 évesek. A bennük található információk mostanra érvényüket veszthették.
A friss anyagokat ide kattinva érheted el.

Segítség, rászorult a gyűrű az ujjamra!

Mit tegyek, ha nem tudom lehúzni a gyűrűt az ujjamról?

Sokakkal előfordult már, hogy az addig kényelmes, könnyen le-felhúzható eljegyzési vagy karikagyűrű egyszer csak rémesen szorítani kezd, sőt, mi több, egyenesen képtelenségnek tűnik lehúzni. A pánik ilyenkor ösztönösen rátör az emberre, ehelyett azonban szerencsére jó néhány praktika létezik, amellyel “levarázsolhatod” az ujjadról a rászorult ékszert.

Segítség, rászorult a gyűrű az ujjamra!

Miért nem tudod lehúzni a gyűrűt az ujjadról?

A jelenség hátterében számos tényező állhat: az ujjunk megdagadhat meleg, súlynövekedés vagy vizesedés hatására, de akár egy sérülést vagy testedzést követően is tapasztalható a duzzanat, de természetesen az is előfordulhat, hogy egy, a saját ujjméretünknél kisebb gyűrűt próbáltunk fel. Pánikra semmi ok, lássuk, mi a teendő, ha az ékszer minden erőfeszítésünk ellenére is makacsul tartja magát!

Mit tegyél első körben?

Érdemes a legegyszerűbb “művelettel” kezdeni: néhány percig borogasd jéggel az ujjad, majd emeld a karod a magasba, és tartsd ebben a pozícióban egy darabig. Ha ezután sem lappadt az ujjad duzzadtsága, és még mindig nem sikerült lehúznod az ékszert, jöhet a következő “lépcsőfok”, azaz a szappan és a víz kombinációja, hogy a minimálisra csökkentve az ujjad és a gyűrű súrlódását távolíthasd el a gyűrűt.

Fontos azonban, hogy mindenképpen valamilyen enyhébb kemikáliájú szert (folyékony szappan, mosogatószer stb.) használj, ami nem tesz kárt sem az ékszerben, sem a bőrödön - a legjobb ezért, ha enyhén hígítod vízzel. Mindenképpen hideg vizet használj, hiszen ez is segíti az erek összehúzódását, majd kend be jó alaposan a szerrel az ujjadat, és lassú, körkörös mozdulatokkal próbáld meg eltávolítani a gyűrűt.

Mit tegyél első körben?
A rászorult gyűrű eltávolítása szalagos módszerrel

A szalagos módszer

Ha a szappanos módszer sem vált be, szerencsére ekkor sem kétségbe esned, hiszen létezik egy technika, amivel szinte biztosan sikeresen eltávolíthatod a gyűrűt az ujjadról. Ehhez szükséged lesz egy hosszú, vékonyabb, lehetőleg gumis és nyúlós szalagra (pl. fogselyem).

Miután néhány percig jég közé dugtad az ujjadat, hogy némileg lelohaszd a duzzanatot, az ábrán látható módon tekerd fel minél szorosabban a szalagot az ujjadra, hogy a lehető legjobban elszorítsd az ujjadat, de természetesen azért még ne fájjon.

Amikor elértél a “tekerésben” a gyűrűig, a szalag végét egy csipesz vagy egy biztosítótű segítségével bújtasd át a gyűrűn, majd kezdd el lassan letekerni. Látni fogod, hogy a gyűrű együtt mozog majd a szalaggal, mígnem sikeresen lejön az ujjadról.

Szélsőséges esetben

Amennyiben a szalagos technika sem segített, minden bizonnyal szakmai segítségre lesz szükséged.

Mivel a fennragadt ékszer veszélyeztetheti a vér szabad áramlását, ezért nem kérdés, hogy minél hamarabb szükséges annak eltávolítása. Ezt végezheti orvos is, amennyiben az ujjad fáj a gyűrű miatt, vagy eleve egy sérülés miatt dagadt be, de természetesen mi, ékszerészek is eltávolítjuk az ékszert.

A jó hír, hogy az esetek nagy többségében lehetséges levágni a gyűrűt úgy, hogy menthető legyen: típusától függően át tudjuk méretezni, majd újra egybeforrasztani az ékszert.

A rászorult gyűrű levágása
Megosztom a Facebookon
Reméljük, hasznosnak találtad cikkünket!
Ha igen, akkor ajánljuk figyelmedbe az
alábbiakat is!
Olvass tovább!
Megosztom a Facebookon