5% Kedvezményt Ajándékozunk Neked, ha most időpontot foglalsz! Elfogadom az ajándékot!

Feil logo
Swarovski fancy cut

A Swarovski Fancy Csiszolás

A Fancy csiszolás minden olyan gyémántcsiszolást magában foglal, amely nem Standard Round Brilliant Cut (sztenderd kerek briliánscsiszolás).

Ez a kerek csiszolás az egyetlen, mely nem számít Fancynek. Másképpen a Fancy csiszolásokat formaként is lehet tekinteni. Ezek a változatok kihozzák a gyémánt egyedi karakterét, megragadják és összpontosítják fényjátékát, így olyan ékszerstílusok alkotását ihletik meg, melyek egyszerre tükrözik az aktuális trendeket és fogyasztói igényeket.

A Swarovski kínálatában elérhető a saját Pure Brilliance csiszolása, mely az Amerikai Gemmológiai Intézet (GIA) szerint megfelel a Tolkowsky csiszolású gyémánt sztenderd briliánstulajdonságainak.

A Pure Brilliance koncepció öt klasszikus Fancy gyémánt csiszolású cirkóniakőre terjed ki, ezek pedig a Princess (hercegnő), a Marquise (márkiné), a Pear (körte), az Oval (ovális) és a Baguette (baguette), melyek mindegyike a csiszolási technológia mesterműve.

A Swarovski cirkóniák csiszolásai

Klasszikus csiszolási formák

 

Round v. briliáns - kerek

A kerek formájú kövek klasszikus, időtlen darabok, ez az a forma, ami mindenkinek elsőként az eszébe jut, ha drágakövekről van szó – így ez a legnépszerűbb csiszolási forma is.

Páratlan tüzéről (brilliancia) és ragyogásáról híres, hiszen mivel 58 fazettára csiszolják, kiváló fénytörési tulajdonságokkal rendelkezik. Manapság a csiszolt drágakövek 75 százaléka briliáns.

Swarovski cirkonia round brilliant cut
Swarovski cirkonia square princess cut

Square Princess

Mióta először bemutatták a formát 1980-ban, a princess vágás folyamatosan felfelé ívelő népszerűségnek örvend a drágakövek között, és bár kezdetben avantgárdnak tartották, napjainkban ez jelenleg már a második legkeresettebb forma. A négyzet alakú kő derékszögű sarkaival egyaránt tökéletes lehet hagyományos, de modernebb eljegyzési gyűrűként is.

A hercegnő csiszolású drágakő egyik nagy előnye, hogy a zárványok sokkal kevésbé láthatóak a csiszolás során alkalmazott, különleges vágási és csiszolási technikának köszönhetően, és ezáltal a színei is jóval tisztábban tündökölnek.

Marquise

A csiszolás neve abból a legendából eredeztethető, amely szerint a Napkirály egy olyan követ szeretett volna, amely Pompadour márkinő ajkára hasonlít – így jött létre a Marquise vágási forma ovális alakú metszéssel, csúcsos végekkel.

58 fazettájának köszönhetően ez a kissé vintage-s stílusú forma rendkívüli ragyogással és tűzzel csillog. Más hosszúkás formákhoz – ovális, körte – hasonlóan a Marquise csiszolás is még inkább hosszú, kecses ujjak benyomását kelti viselőjének.

Swarovski cirkonia marquise cut 1
Swarovski cirkonia oval cut

Oval - ovális

Az ovális forma klasszikus időtlensége ötvözi a népszerű, kerek vágás rendkívül magas fényét egy kissé rendhagyóbb formavilággal, amely egy kifinomult, modern csavarral „bolondítja meg” a kerek csiszolást, ami által végül megszületik az ovális vágási forma.

A Lazar Kaplan által megalkotott csiszolás hosszúkás formájának köszönhetően még karcsúbb ujjakat varázsol a viselőjének, ezért biztosan nem tévedhetünk, ha egy ovális köves gyűrűvel kérjük meg szívünk választottját. Az ovális forma szimbolikus jelentőséggel is bír, a bizalomra és stabilitásra épülő kapcsolatot jelképezi, ráadásul hosszúkás alakjának köszönhetően még nagyobbnak tűnik, mint az egyéb vágási formájú kövek azonos karáttal.

Heart - szív

Mi más szimbolizálhatná tökéletesebben a szerelmet, mint egy szív alakú drágakő? Nem csoda hát, hogy ez a forma egyaránt nagy népszerűségnek örvend az eljegyzési és évfordulós gyűrűk között. Éppen ezért a szív alakú követ általában egy egyszerűbb gyűrűre helyezik, hogy minél jobban hangsúlyozzák a különleges formát.

Jellemzően a körte alakhoz hasonló vágással készül, illetve a forma jellegzetessége a két lekerekített ív középen egy hasadékkal kettéosztva. Az apró részletek miatt ezt a formát egyébként a legnehezebb megalkotni, rendkívüli kézügyesség szükséges, hogy tökéletesen szimmetrikus legyen a szív alakja.

Swarovski cirkonia heart cut
Swarovski cirkonia cushion cut

Cushion - párna

Az ékszerpiacon már az 1800-as évek elején megjelent a forma, így igen gazdag történelemmel büszkélkedhet, többek között a legendás Hope Gyémánt is párnacsiszolással készült.

A párnacsiszolás során négyzetes vagy téglalap alakú kő jön létre, kerekített sarkokkal és 58 briliáns stílusú fazettával, amelyek egy párna formájára emlékeztetnek – innen adódik tehát a neve.

Octagon

Az oktagon (nyolcszög) és az emerald (smaragd) csiszolást néha nagyon nehéz megkülönböztetni egymástól. Ha felülről nézzük a követ, az oktagon csiszolásnál enyhén “csonkított” sarkakat láthatunk, ez tulajdonképpen megkülönböztethetetlen az emerald csiszolástól.

A különbség mindössze akkor válik nyilvánvalóvá, amikor a kő oldalsó profilját nézzük, és azt látjuk, hogy a párhuzamos fazetták nem egyenlő távolságra vannak egymástól. Épp úgy, mint az emerald csiszolásnál, az oktagon csiszolás is párhuzamosan futó fazettákkal rendelkezik rundisztig ( a kő karimája vagy öve) felül és alul is.

Manapság a modern oktagon csiszolás az egyenlő hosszúságú oldalaival (amennyiben felülről nézzük) egyre divatosabb és keresettebb. A nagy méretű táblájának köszönhetően a csiszolás ideális, hogy kiemelje, megmutassa a kő nagyszerű színét és tisztaságát.

Swarovski cirkonia octagon cut
Swarovski cirkonia baguette cut

Baguette princess

A bagett csiszolású kövek meglehetősen hasonlítanak az emerald (smaragd) csiszolású társaikra. A négyszögletes, téglalap alakú kő mindenesetre nagyon népszerű választás manapság.

Az elsődleges különbség a bagett és az emerald csiszolás között az, hogy a bagett csiszolású kő valamivel keskenyebb és ezért nyújtottabb, mint az emerald csiszolású kő. Hasonló formájuknak köszönhetően a bagett csiszolású kövek éppen olyan népszerűek, mint a smaragd csiszolásúak.

Triangle step v. Trilion

A trillion (háromszög) csiszolású gyémántok rendelkeznek a “radiant” (sugárzó) csiszolású gyémántok pozitívumaival, megkoronázva a háromszög forma saját előnyeivel.

Ez a különleges csiszolás talán még nem annyira elterjedt, vagy ismert, mint néhány többi fajta, de a forma egyedülálló profilja biztos, hogy különleges “jelöltté” teszi, bármilyen gyűrűbe kerüljön is.

Swarovski cirkonia triangle cut
Swarovski cirkonia kiserleti csiszolasi formak

Kísérleti csiszolások

Puresse
Pentagon
Bloom – virág
Dahlia
Round Rosebush
Side View
Violet
Leaf – levél

A Fancy színek

A gyémántok a szivárvány minden színében előfordulnak a természetben. Ez a színkavalkád a gyémánt atomi szerkezetéből adódik, a bór, a nitrogén és a hidrogén elemek jelenléte miatt alakul ki. Ezek az egyébként idegen elemek kék, lila, fekete, zöld, piros, sárga, narancssárga, barna és akár rózsaszín színekkel is megszínezhetik a gyémántot.

A GIA által összeállított Gyémántszínskála a normál színskálát mutatja D-vel kezdődően és Z-vel bezárólag, a piacon található gyémántok legtöbbje pedig D és J közé esik. Ezeket általában fehérnek, törtfehérnek és halvány sárgának nevezik.

A Fancy színek egyáltalán nincsenek a színskálán, hanem az ábécé vége után találhatók, és Z+ jelölést kapnak rendkívül élénk és erős színüknek köszönhetően.

Ehhez a kategóriához a gyémántnak tiszta, mély és egyenletes színűnek kell lennie. Minél élénkebb vagy intenzívebb a színárnyalat, annál értékesebb és ritkább a gyémánt. A Gyémánttanúsítványon a gyémánt Fancy színjelölése megjelenik, egyéb esetben csak Színes gyémántként lehet rá hivatkozni.

 

Swarovski cirkonia fancy szinek
Swarovski cirkoniak a szivarvany minden szineben

Swarovski cirkóniák a szivárvány minden színében

Minden egyes kő színezése innovatív és környezetbarát technikával, az ún. TCF™ (Thermal Color Fusion – hőkezeléses színegyesítés) technikával történik. A TCF™ különleges, szabadalmaztatott hőkezelés, mely kimagasló színegyenletességet tesz lehetővé, és nem tartalmaz sugárzást.

A Swarovski színpalettájának része az ún. Fancy Colors, más néven Diamond Colors (gyémántszínek). Ezek a színek képviselik a legkiválóbb és legkívánatosabb fancy gyémántszíneket.

A Swarovski cirkóniák tíz gyémántszínben érhető el: Fancy Yellow (Fancy sárga), Fancy Pink (Fancy rózsaszín), Fancy Purple (Fancy lila), Fancy Blue (Fancy kék), Fancy Light Blue (Fancy világoskék), Fancy Green (Fancy zöld), Fancy Brown (Fancy barna), Black (fekete), Fancy Champagne (Fancy pezsgő), Fancy Light Green (Fancy világoszöld).

TCF™ hőkezeléses festékfúzió

A Swarovski TCF technológiája (hőkezeléses színezési eljárás) Ausztriában és az USA-ban szabadalmaztatott. Az innovatív eljárás a kövek felszínét a pavilonon található tartós kemény kerámia réteggel emeli ki. Ez a különleges kezelés maradandó, és – az előre meghatározott módszerek betartása esetén – képes ellenállni az olyan öntéses gyártási technikáknak és tisztítási eljárásoknak, mint az ultrahang, a mágneses tű és a savas fürdő.

 

Swarovski cirkónia innovációk

2017-2018 Új formák

A Swarovskinál folyamatosan arra törekednek, hogy olyan inspiráló és innovatív megoldásokat találjanak, melyek változatosságot, stílust és egyéniséget kölcsönöznek széles termékpalettájuknak. Széles körű kutatásaiknak és kreatív szakértelmüknek köszönhetően folyamatosan izgalmas, új anyagokkal, színekkel, formákkal és csiszolásokkal állnak elő, miközben formabontó kialakításokat és technikai jellemzőket nyújtanak a teljes termékpalettán keresztül.

Ilyen innovációként tartható számon többek között a sokszirmú dália ihlette Dahlia Cut Swarovski cirkónia, vagy a a természeti csoda ihlette a Violet Cut, mely virágszirom alakú felületeivel a virágzó ibolyát teljes pompájában ragadja meg, vagy a Round Rosebush Cut (kerek rózsabokor csiszolású) Swarovski cirkónia, amely az angol rózsakert mámoros románcát idézi fel.

Az egyik legimpozánsabb és legkülönlegesebb új formájuk pedig kétségkívül a cégalapító Daniel Swarovski emlékére és a cég 120. születésnapjának megünneplésére készített 120 oldalú Heritage Cut (örökség csiszolás) cirkónia.

Swarovski heritage cut
Fancy diamond colors

Swarovski cirkónia innovációk

2017-2018 Új színek

A Caramel Swarovski cirkónia a barna szín csodás újragondolása, mely arany foglalatban szinte parázsként izzik. A Fancy Light Green (Fancy világoszöld) Swarovski cirkónia üde zöld, mely remekül illik kifinomult, fiatalos dizájnokhoz, sötét színekkel párosítva pedig drámai kontrasztot teremt.

A Fancy Champagne (Fancy pezsgő) Swarovski cirkónia a pezsgőbuborékok barackos színeit tükrözi, az ünneplés hangulatát árasztja. A Frosty Mint (fagyos menta) Swarovski cirkónia a városi hangulat extravagáns színe, mely a maga jeges bájával a természetet a legextrémebb valójában jeleníti meg.

A Greyish Blue (szürkés kék) különleges pasztell kék tónusaival a világoskék zafír szépségét idézi meg, míg a Purplish Pink (lilás pink) ragyogása egy rózsa melegségével párosul, miközben tökéletesen kombinálja a világos nyári tónusokat az ősz vibráló árnyalataival.

Feillogokek
Ez a webáruház sütiket (cookie-kat) használ! A sütik elengedhetetlenek a weboldal megfelelő működéséhez és az anonim, felhasználói szokásokkal kapcsolatos adatok gyűjtéséhez, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsuk Önnek. A sütik kezeléséről további részleteket a tájékoztatóban olvashat. A webáruház használatának folytatásával Ön beleegyezik a sütik alkalmazásába és az adatkezelési irányelveinkben foglaltakba.