Gyakori kérdések

1. Általános információk

1/1. Milyen termékekkel foglalkozik a FEIL?

A FEIL fő profilja eljegyzési- és karikagyűrűk gyártása, de ezen kívül egyedi igények alapján bármilyen egyéb ékszert el tudunk Önnek készíteni. Továbbá megtalálhatóak nálunk a Forevermark gyémánt ékszerei is: gyűrűk, medálok, karkötők és fülbevalók.

1/2. Mi az a fémjel és mi az a cégjel?

Az ékszerbe beütött hivatalos fémjel az ékszer készítési helyére és a karátszámra utal. Emellett helyezkedik el a fémjelhez hasonló mesterjel, vagyis a cégjel, amely a gyártó védjegye. Általában egy monogram vagy egyszerű ábra. Csak e két jel együttes jelenléte biztosít teljes garanciát az áru minőségére. A magyar fémjel beütését 1867 óta törvény rendeli el. Ez a vevőnek garancia arra, hogy valóban azt vásárol, amit szeretne. A fémjel beütését a Nemesfém Hitelesítő Intézet végzi.

1/3. Törtaranyat beszámítanak?

Amennyiben elhozza régi, nem használt arany ékszerét, cégünk lehetőséget nyújt arra, hogy azt beszámítsa a tőlünk vásárolt ékszerbe. Mindig az aktuális törtarany árfolyamot vesszük figyelembe, ami napi szinten változhat. Lemérjük a súlyát az Ön által behozott aranynak, és az aktuális világpiaci árfolyamnak megfelelően számolunk. Például ha a törtarany aktuális felvásárlási árfolyama: 5000 Ft, és az Ön által behozott arany súlya: 10 gramm, akkor ebben az esetben: 10*5000 Ft = 50 000 Ft-ot fizetünk Önnek. Ezt az összeget levonjunk a nálunk vásárolt ékszer végösszegéből, vagy ha Ön kevesebbért vásárolt, akkor eldöntheti, hogy csak annyi aranyat hagy nálunk, amennyi szükséges a megvásárolt ékszer értékéhez, vagy ha szeretné, a fennmaradó mennyiséget is felvásároljuk Öntől

1/4. El tudják készíteni az ékszert hozott aranyból?

Amennyiben régi, vagy nem használt arany ékszerét elhozza hozzánk, mi törtaranyként beszámítjuk Önnek a tőlünk vásárolt ékszerbe. Az azonban gyártástechnológiai okokból kifolyólag sajnos nem megoldható, hogy az újonnan elkészített ékszer kizárólag az Ön által hozott, régi arany ékszerből készüljön majd el.

1/5. Kinek és hogyan jár kedvezmény Önöknél?

Amennyiben nálunk vásárolja/ta az eljegyzési gyűrűjét, 10% kedvezmény adunk Önnek a karikagyűrűk megvásárlásakor. Ha Ön elégedett volt a munkánkkal, és ajánl bennünket, akkor az Ön nevére hivatkozó ismerősének 5% kedvezményt biztosítunk eljegyzési gyűrűink és karikagyűrűink árából.

1/6. A Facebook oldalaikon milyen ügyben kereshetem Önöket?

Facebook oldalunkon nem áll módunkban rendeléssel és időpontfoglalással kapcsolatos kérdésekre választ adni, ehhez, kérjük, keresse fel ügyfélszolgálatunk bármelyik elérhetőségét telefonon vagy e-mailben. Ugyanakkor szívesen fogadjuk Facebook oldalunkon az egyéb jellegű kérdéseket, meglátásokat, véleményeket, történeteket és képeket a lánykérésről vagy az esküvőről.

2. Eljegyzési gyűrű

2/1. Az eljegyzési gyűrűk paraméterei módosíthatóak?

Az eljegyzési gyűrűknél van lehetőség módosítani az arany színén, illetve a kő fajtáján és esetenként a kő méretén is. Kérjük, az esetleges egyedi igényeivel kapcsolatban vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal telefonon vagy e-mailben!

2/2. Eljegyzési gyűrű esetében a kő mérete módosítható?

Eljegyzési gyűrűinknél az ékszerbe foglalt kő mérete a legtöbb esetben kisebbre vagy nagyobbra módosítható annak függvényében, hogy az adott modell foglalatának kialakítása megengedi-e egy nagyobb vagy egy kisebb kő foglalását. Kérjük, amennyiben kisebb vagy nagyobb kővel szeretné elkészíttetni a kinézett modellt, mindenképpen érdeklődjön a lehetőségeiről ügyfélszolgálatunkon telefonon vagy e-mailben!

2/3. Lehet korrigálni az eljegyzési gyűrű méretét, ha kiderül a lánykérés után, hogy túl nagy/kicsi?

A nálunk vásárolt eljegyzési gyűrűkön minden esetben díjmentesen végezzük el a méretkorrekciót a FEIL Tökéletes Méret Garancián belül. Amennyiben túl nagy méret különbség van a vásárolt gyűrű és az ujjméret között, amelynek a korrekcióját az ékszer “nem bírná el”, abban az esetben díjmentesen újragyártjuk azt.

2/4. Melyik kézen viseljük az eljegyzési gyűrűt?

Az eljegyzési gyűrűt hagyományosan a bal kéz gyűrűsujjára húzzuk. Régen úgy tartották, hogy ebből az ujjunkból egy ér tart a szívhez, amit a”Szerelem Vénájának” neveztek.

2/5. Hova kerül az eljegyzési gyűrű a házasságkötés után?

Ha kővel díszített eljegyzési gyűrűvel történt a lánykérés, ez esetben azt az esküvőig a bal kéz gyűrűsujján hordják. A vőlegény ujjára csak a szertartás során kerül fel az ékszer, amikor is a pár karikagyűrűt húz egymás jobb kezének gyűrűs ujjára. Ezt követően a menyasszony dönti el, továbbra is hordani szeretné-e az eljegyzési gyűrűjét. Ha igen, szintén a jobb kézen, mégpedig a középső ujjon viselik hagyományosan, vagy pedig továbbra is a bal kéz gyűrűs ujján, azonban ma már nincsen kőbe vésett szabály erre vonatkozóan.

2/6. Mit tehetek, ha szeretnék a páromnak eljegyzési gyűrűt készíttetni, de nem tudom az ujjméretét?

A legszerencsésebb az, ha a vőlegény jelölt el tudja hozni párja egy gyűrűjét bemutatótermünkbe, aminek a segítségével kollégáink meghatározzák a hölgy ujjméretét. Az is megoldás lehet, hogy ha a konzultáció előtt az úriember otthon leméri egy vonalzó vagy egy tolómérő segítségével a gyűrű átmérőjét. Ha a hölgynek nincsen egy gyűrűje sem, kollégáink néhány, a hölgy testalkatára, súlyára vonatkozó kérdéssel közel pontosan megsaccolják a lehetséges ujjméretet. Segítségképpen megtalálható weboldalunkon az ingyenesen letölthető gyűrűméret megszerzésével foglalkozó tudásanyagunk, valamint kérésre egy speciális ujjmérő eszközt (Multisizer) is díjmentesen postázunk. Továbbá az eljegyzési gyűrűk esetén biztosított ingyenes méretkorrekció is biztosítja, hogy végül a tökéletes méretű gyűrű kerüljön a hölgy ujjára.

2/7. Mennyit szokás vagy illik költeni az eljegyzési gyűrűre, ha átlagos anyagi helyzetben vagyok?

Fontos tudni, hogy a köztudatban elterjedt nézet, miszerint egy vőlegény-jelöltnek 3 havi fizetését illik elköltenie az eljegyzési gyűrűre, leginkább az angol-szász területekről terjedt el, ám Magyarországon egyáltalán nem él ez az “elvárás”. Az eljegyzési gyűrű mindenek előtt eszmei értékkel bír, így anyagi helyzetünknek megfelelően választhatunk már néhány tízezer Forintért, vagy akár ennek a többszöröséért is egy nagyon szép modellt, amellyel megörvendeztethetjük kedvesünket.

2/8. Az eljegyzési gyűrű mindenképpen gyémántgyűrű kell, hogy legyen?

Véleményünk szerint a gyémántra jelképként, az örökkévalóság szimbólumaként érdemes tekinteni, aminek nem feltétlenül a méret vagy az ár határozza meg az „értéket”. Nem az számít, hogy minden pénzünket elköltsük egy hatalmas gyémántra, hiszen rengeteg modellt találhatunk akár kisebb gyémánttal is foglalva, ami ugyanolyan gyönyörű, és abszolút alkalmas arra, hogy a szerelmünk kezét megkérjük vele. A gyémánt mellett természetesen választhatunk egy Swarovski cirkóniával foglalt gyűrűt is, vagy akár egyéb drágakővel készültet is.

3. Karikagyűrű

3/1. A karikagyűrű mely paraméterei módosíthatóak? A gyűrűk szélességén vagy formáján a profil tekintetében lehet változtatni?

Ön bármelyik modellt nézte ki, azt számtalan módon módosíthatja, pl. a szélesség, vastagság, szín, felületkezelés, profil, vésés, kövezés tekintetében. Kérjük az esetleges változtatásokkal kapcsolatban minden esetben vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkal e-mailben vagy telefonon.

3/2. A kinézett karikagyűrű kövezésén lehet változtatni?

Az Ön által kiszemelt modellben igény szerint módosítható a kövek elrendezése, átmérője, fajtája, és minősége. Gyémánt esetén többféle minőségű, színű kő közül választhat, a részletekről gyémánt árlistánkból tájékozódhat. Gyémánt helyet választhat gyűrűjébe egyéb drágakövet, mint például zafít, rubint, smaragdot, aquamarint, topázt. Amennyiben egyedi elképzeléseit szeretné megvalósítani a gyűrű kövezését tekintve, kérjük, az esetleges változtatásokkal kapcsolatban minden esetben vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkal e-mailben vagy telefonon.

3/3. Női és férfi karikagyűrűt lehetséges különböző mintaszám szerint rendelni?

Természetesen lehetséges különböző mintaszámú női és férfi karikagyűrűt rendelni. Ebben az esetben, kérjük, a megjegyzés rovatban tüntesse fel, melyik mintaszámból melyik modellt kéri.

3/4. Lehetséges egy karikagyűrű párból csak egy darab gyűrűt rendelni? ?

Természetesen lehetséges, ebben az esetben, kérjük, a megjegyzés rovatban tüntesse fel, hogy az adott párból a női vagy a férfi karikagyűrűt kéri.

3/5. Lehet korrigálni a karikagyűrű méretét utólag?

A karikagyűrűk esetében is lehetséges a méretkorrekció, azonban a korrekció csak abban az esetben ingyenes, ha a méretet a FEIL szakemberei vették le, és Ön a vásárlást követő 2 héten belül a tőlünk kapott Certifikcióval jelzi a méretkorrekció igényét.

3/6. Mi a különbség a fényes és a matt felületű gyűrűk időtállósága között? Melyik sérül kevésbé?

Fontos tudni, hogy a gyűrű mindennapi használata során keletkezett apró karcok hatására a fényes gyűrűk felülete mattul, míg a matt gyűrűk enyhén kifényesednek. Mivel tehát ugyanolyan mértékben sérülékeny mind két felület, ezért végső soron azt érdemes választanunk, amelyik az ízlésünkhöz közel áll.

3/7. Melyik kezünkön viseljük a karikagyűrűket?

Manapság az eljegyzési gyűrűvel történik általában a lánykérés, majd később a pár közösen kiválasztja a karikagyűrűt, amelyet majd a házasságkötés alkalmával felhúznak egymás jobb kezének gyűrűsujjára. Az is előfordulhat azonban, hogy a lánykérés eleve a karikagyűrűvel történik, amely így először a bal kéz gyűrűsujjára kerül, majd a házasságkötéskor át a jobbra.

3/8. Milyen kővel kérhetjük a karikagyűrűket?

Az eljegyzési gyűrűhöz hasonlóan a karikagyűrűket is elkészíttethetjük gyémánttal, Swarovski cirkóniával vagy egyéb drágakövekkel (pl. zafír, rubin, aquamarin stb.). Drágakő igény esetén, kérjük, érdeklődjenek ügyfélszolgálatunkon!

3/9. Kérhetjük a kő nélküli karikagyűrűket kővel?

Természetesen elkészíttethetünk egy weboldalunkról kinézett, kő nélküli karikagyűrűt kővel is. Egyedi elképzelései esetén, kérjük, mindenképpen vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal telefonon vagy e-mailben, hogy szakértőinkkel konzultálhasson a lehetőségeiről!

3/10. Szokták, vagy lehetséges a férfi karikagyűrűt is kővel kérni?

Manapság egyre elterjedtebb, hogy a férfiak is kedvelik karikagyűrűjükben a szolid csillogást. A férfi karikagyűrűk esetében leginkább a gyűrű belső falába, de akár kívülre is kerül egy-egy fehér vagy színes gyémánt.

3/11. Mennyibe kerül a legolcsóbb karikagyűrűpár?

A legolcsóbb, ezüstből készült, (legkeskenyebb) 3mm-es szélességű, kő nélküli karikagyűrűpárunk 9000 Ft, míg ugyanez aranyból 112 000 Ft. A minél kedvezőbb ár elérése céljából Ön beszámíttathat készülő ékszerébe törtaranyat, módosíthatja a kövek méretét, fajtáját és számát, illetve módosíthatja a gyűrű paramétereit (szélesség, vastagság, profil stb.) is, hogy egy könnyebb, ezáltal kedvezőbb árú ékszert kapjon.

3/12. Karikagyűrűt miért nem tartanak készleten?

Honalpunkon több mint 2000 féle modell található, amelyek a jegyespár egyéni igényei szerint külön-külön is módosíthatóak is. A karikagyűrűket éppen ezért egyedileg készítjük el minden pár számára, figyelembe véve egyéni kéréseiket, pontos ujjméretüket, másrészt lehetetlen volna minden fazonból, színből és méretből készleten tartani ennyi modellt.

4. Ujj- és gyűrűméret

4/1. Mi van akkor, ha nem lesz jó a gyűrű méret eljegyzési gyűrűnél?

A nálunk vásárolt eljegyzési gyűrűkön minden esetben díjmentesen végezzük el a méretkorrekciót a FEIL Tökéletes Méret Garancián belül. Amennyiben túl nagy méret különbség van a a gyűrű és az ujjméret között, amelynek a korrekcióját az ékszer “nem bírná el”, abban az esetben díjmentesen újragyártjuk a gyűrűt.

4/2. Hogyan tudom megszerezni a párom ujjméretét?

A legszerencsésebb az, ha a vőlegény jelölt el tudja hozni párja egy gyűrűjét bemutatótermünkbe, aminek a segítségével kollégáink meghatározzák a hölgy ujjméretét. Az is megoldás lehet, hogy ha a konzultáció előtt az úriember otthon leméri egy vonalzó vagy egy tolómérő segítségével a gyűrű átmérőjét. Ha a hölgynek nincsen egy gyűrűje sem, kollégáink néhány, a hölgy testalkatára, súlyára vonatkozó kérdéssel közel pontosan megsaccolják a lehetséges ujjméretet. Segítségképpen megtalálható weboldalunkon az ingyenesen letölthető gyűrűméret megszerzésével foglalkozó tudásanyagunk, valamint kérésre egy speciális ujjmérő eszközt (Multisizer) is díjmentesen postázunk. Továbbá az eljegyzési gyűrűk esetén biztosított ingyenes méretkorrekció is biztosítja, hogy végül a tökéletes méretű gyűrű kerüljön a hölgy ujjára.

4/3. Mi van akkor, ha nem jó a gyűrű méret a karikagyűrűnél?

A karikagyűrűk esetében is lehetséges a méretkorrekció, azonban a korrekció csak abban az esetben ingyenes, ha a méretet a FEIL szakemberei vették le, és Ön a vásárlást követő 2 héten belül jelzi a méretkorrekció igényét.

5. Cirkónia, gyémántok és egyéb drágakövek

5/1. Milyen kő típusokat lehet választani Önöknél?

Termékeink megadott méretű, formájú és színű kövekkel vannak feltüntetve a weboldalunkon, azonban amennyiben Önnek egyedi elképzelése van, például a megadottnál nagyobbat szeretne, vagy négyzet alakút képzelne el egy kerek kővel lefotózott termékbe, akkor kérjük, jelezze felénk ezt az igényét, mert az esetek 95% -ban megvalósíthatóak az ilyen jellegű változtatások. Fontos tudnia azt is, hogy bár termékeink főként Swarovski cirkóniával, illetve gyémánttal találja meg weboldalunkon, igény esetén egyéb drágakövet is tudunk foglalni a gyűrűkbe, pl zafírt, rubint, smaragdot, aquamarint, topázt.

5/2. Mi az a cirkónia?

A cirkónia (vagy cirkónium) egy mesterségesen, ún. cseppolvasztásos módszerrel előállított szintetikus drágakő. Rendkívül elterjedt az ékszeriparban, hiszen a megszólalásig hasonlít a gyémántra, azonban az ára jóval kedvezőbb. Leggyakoribb változata a fehér, azaz az átlátszó cirkónia, azonban szinte a szivárvány minden árnyalatában létrehozható. A cirkónia maga is meglehetősen magas minőségű, kemény kő, hiszen 8,5-ös értékkel rendelkezik a Mohs-skálán, és a gyémánthoz hasonlóan sokféle, változatos csiszolási formában ésszínben elérhető. A cirkóniát a gyémánttal megegyező kőfoglalási technikával, a kőágyat kialakítva illesztjük az ékszer foglalatába. A FEIL műhelyében - amennyiben cirkóniát használunk - kizárólag Swarovski cirkónia kerül ékszereinkbe.

5/3. Mi a különbség cirkónia és gyémánt között?

A gyémánt a világ legjelentősebb drágakövének számít. Ezt fizikai és kémiai tulajdonságainak köszönheti, hiszen a legkeményebb természetben előforduló ásvány, amelynek átlátszósága és fénye tökéletes, fénytörése és színszórása a legmagasabb fokú. A gyémánt a Mohs-skálán a maximális 10-es értékkel bír. (A Mohs-skála az ásványok karcolási keménységének jellemzésére használatos 10 fokozatú skála. Lényege, hogy minden nagyobb sorszámú ásvány karcolja az előtte álló, nála kisebb sorszámúakat. A gyémánttal szemben a cirkónia (vagy cirkónium) egy mesterségesen, ún. cseppolvasztásos módszerrel előállított szintetikus drágakő. Rendkívül elterjedt az ékszeriparban, hiszen a megszólalásig hasonlít a gyémántra, azonban az ára jóval alacsonyabb. Leggyakoribb változata a fehér, azaz az átlátszó cirkónia, azonban szinte a szivárvány minden árnyalatában létrehozható. A cirkónia maga is meglehetősen magas minőségű, kemény kő, hiszen 8,5-ös értékkel rendelkezik a Mohs-skálán, és a gyémánthoz hasonlóan sokféle, változatos csiszolási formában elérhető.

5/4. Mi a különbség kristály és cirkónia között? ?

A cirkónia (vagy cirkónium) egy mesterségesen, ún. cseppolvasztásos módszerrel előállított szintetikus drágakő. Rendkívül elterjedt az ékszeriparban, hiszen a megszólalásig hasonlít a gyémántra, azonban az ára jóval alacsonyabb. Leggyakoribb változata a fehér, azaz az átlátszó cirkónia, azonban szinte a szivárvány minden árnyalatában létrehozható. A cirkónia maga is meglehetősen magas minőségű, kemény kő, hiszen 8,5-ös értékkel rendelkezik, a Mohs-skálán és a gyémánthoz hasonlóan sokféle, változatos csiszolási formában elérhető. Ezzel szemben a Swarovski kristály egy speciális lézertechnikával vágott különleges minőségű ólomkristály. A kristályok színjátszó ragyogását az ólomkristály anyaga és a vágás pontossága által létrehozott fénytörések együttesen hozzák létre. Ezeket a kristályokat leginkább a divatékszerekhez használják, és a legtöbb esetben ragasztással rögzítik őket, míg a cirkóniát a gyémánttal megegyező kőfoglalási technikával, a kőágyat kialakítva illesztjük az ékszer foglalatába. A FEIL műhelyében - amennyiben cirkóniát használunk - kizárólag Swarovski cirkónia kerül ékszereinkbe kőfoglalással, nem pedig kristály.

5/5. Hogyan kerülnek a drágakövek az ékszerbe?

A FEIL műhelyében ún. drágakő foglalással kerülnek a kövek az ékszerbe. Ez azt jelenti, hogy nagy tapasztalattal rendelkező szakembereink mikroszkóp és speciális eszközök segítségével, gondosan, egyesével alakítják ki a kövek foglalatát, és nagy körültekintéssel helyezik bele a minőségi köveket, majd ezután stabilan rögzítik azokat, hogy még véletlenül se essenek ki. Az általunk gyártott termékekbe tehát nem ragasztva vannak a kövek, mint ahogy azt sok divatékszer esetén láthatjuk, illetve nem viaszba foglalaljuk őket - ezek a technikák nem adnak akkora stabilitást a köveknek, mint amikor azok utólag kézzel vannak befoglalva a fémbe.

5/6. Nem fog kiesni a kő az ékszerből? Mi van, ha mégis?

A professzionális kőfoglalási technikának köszönhetően, amelyet az ékszereink kövezésekor alkalmazunk, a válaszunk az, hogy a kövek nem esnek ki. A kövekre és azok foglalatára rendeltetésszerű használat mellett örök élet garanciát adunk, ugyanis ha a foglalat tökéletesen van kialakítva, és a kő szakszerűen van stabilizálva, akkor nem szabad, hogy kiessen. A garancia nem vonatkozik azonban arra az esetre, ha a terméket külső behatás éri, mint például.: ütés, nagy nyomás stb.

5/7. Mi a legfontosabb, amit tudnom kell a gyémántról?

A gyémánt a világ legjelentősebb drágakövének számít. Ezt fizikai és kémiai tulajdonságainak köszönheti, hiszen a legkeményebb természetben előforduló ásvány, amelynek átlátszósága és fénye tökéletes, fénytörése és színszórása a legmagasabb fokú. A gyémánt árát és minőségét 4 fő tulajdonság (az ún. 4c) határozza meg: a szín (colour), a tisztaság (clarity), a súly (carat) és a csiszolás (cut).

5/8. Mit jelent az, hogy brill és briliáns?

A briliáns csiszolás rövidített formája a brill, de ez csak a csiszolás neve, önmagában nem a gyémántot jelenti. Szinte bármilyen követ lehet briliáns formára csiszolni. Az általunk eladásra kínált kövek korrekt megnevezése: briliáns csiszolású gyémánt.

5/9. Hozott gyémántot vagy drágakövet befoglalnak a gyűrűbe?

Amennyiben a hozott gyémánt vagy drágakő rendelkezik az eredetét és tulajdonságait igazoló hivatalos tanúsítvánnyal, abban az esetben befoglaljuk a gyűrűbe, azonban örök élet garanciát nem tudunk rá vállalni.

6. Anyagok (arany, egyéb fémek, tört arany)

6/1. Milyen anyagokból lehet a FEIL-nél rendelni?

FEIL eljegyzési gyűrűinket aranyból, karikagyűrűinket aranyból, illetve ezüstből készítjük el.

6/2. Mi az a 14 és 18K ? Mi a különbség köztük?

Fontos tudni, hogy szín aranyból nem készítenek ékszert, mert az túlságosan lágy ahhoz, hogy tartósan viselhető legyen. A “tiszta arany” 24 karátos. Ezért, hogy keményebbé és egyben ellenállóbbá is tegyék, a szín aranyhoz meghatározott százalékban más nemesfémet (pl.: palládium, réz, ezüst) adnak, aminek köszönhetően keményebbé, kopásállóbbá, ezáltal hordhatóbbá válik a belőle készült ékszer. Ennek aránya határozza meg azt, hogy hány karátos az arany:
  • 916 ezred rész = 91,6 % szín arany tartalom = 22 karát
  • 750 ezred rész = 75,0 % szín arany tartalom= 18 karát
  • 585 ezred rész = 58,5 % szín arany tartalom= 14 karát
  • 375 ezred rész = 37,5 % szín arany tartalom= 9 karát

6/3. Hány karátos aranyból készíttessük a jegyékszereinkert?

FEIL gyűrűinket leginkább 14 vagy 18 karátos aranyból készítjük el, mi a 14 karátos aranyat javasoljuk alapanyagnak, hiszen ellenállóbb, mint a 18 karátos.

6/4. Mi a különbség a sárga- és a fehér arany között? A fehér arany drágább?

Tévhit, hogy az ékszer színe befolyásolja a karát számot vagy az árat, hiszen a színarany tartalom ugyanannyi lehet például a sárga aranyban, mint a fehérben, csupán annyi a különbség, hogy mások az ötvöző anyagok. Alapvetően háromféle arany ötvözetet használnak leggyakrabban az ékszerkészítésben: fehér aranyat, vörös/rozé aranyat és sárga aranyat. A fehér arany színét az ezüst vagy a nikkel adja, míg a rozé arany rózsaszín ragyogásáról a vörösréz gondoskodik.

6/5. Mi az a platina?

A platina egy fémes elem, az átmeneti fémek közé tartozik. A platina az aranynál 30-szor ritkábban fordul elő a Földön, így ára is jóval magasabb az aranyénál. A platina a „nemesfémek királya”, egy platina gyűrű vagy ékszer fehér színe és csillogása szembetűnő. A platinából készült ékszer értékét a magas nyersanyagár, a nagy fajsúly és a speciális feldolgozhatósága határozza meg.Platina ékszert bárki viselhet, ugyanis a platina nem allergizál.

6/6. Miben különböznek a nemesacél ékszerek az aranytól?

A nemesacél az acél egy speciális fajtája, amely más elemek ( króm, mangán, nikkel stb.) hozzáadása folytán olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek a közönséges acélt valamilyen szempontból (szilárdság, keménység, tűzállóság, elektromos, mágneses sajátságok stb.) előnyösen felülmúlják. Legfontosabb nemesacélok a nikkel-, króm-, mangán-, wolfram-, vanadin-, szilícium-, kobalt-, alumínium acélok. A nemesacéloknak egy még kifinomultabb fajtája az úgynevezett sebészeti vagy orvosi rozsdamentes acél, amelyet implantátumként is használnak a sebészet területén. Antiallergén tulajdonsága miatt más, fémékszerekre érzékeny személy is viselheti.

7. Időpontfoglalás, gyártás, határidők, fizetés, szállítás, bemutatóterem

7/1. Hol tudom megtekinteni élőben az ékszereket amit a weboldalon látok?

Ügyfeleink személyesen is megtekinthetik és felpróbálhatják közel 1000 modellünket budapesi Bemutatótermünkben vagy szegedi Bemutatótermünkben. Címünk: Budapest 1089 (8. kerület) Gaál Mózes utca 5-7 első emelet 104 Épület neve: "5-7 Ház" Irodaház és Szeged 6725, Vasgyár utca 6. Kérjük, foglaljon időpontot ügyfélszolgálatunkon, mielőtt ellátogatna hozzánk!

7/2. Milyen gyűrűket tudok készletről vásárolni?

A weboldalunkon látható, hogy rengeteg különböző fajta modellt gyártunk, így rendkívül nehéz lenne megoldani, hogy mindegyik modellből legyen minden színben (fehér, sárga, vörös arany), illetve, hogy minden létező méretben elérhető legyen azonnal. Ennek ellenére a legújabb és leginkább kedvelt eljegyzési gyűrű modellekből tartunk ún. elő gyártmányokat, fehér, sárga, vörös aranyból és ezüstből egyaránt, viszont ezeket a gyűrűket is csak leghamarabb 48 órán belül lehetséges átvenni. Ki kell választania az anyag színét, a kő fajtáját és minőségét, amit a félkész gyűrűkbe belefoglalunk, és a megfelelő méretre alakítjuk Önnek. Ezután az államilag elismert fémjelet bele kell üttetnünk a kiválasztott gyűrűbe a NEHITI (Nemesfém Hitelesítő Intézet) által.

7/3. Miért kell időpontot foglalnom Önökhöz?

Bemutatótermeinkben kizárólag időpontra tudjuk fogadni ügyfeleinket, annak érdekében, hogy Önök exkluzív környezetben, nyugalomban és teljes diszkrécióban tudjanak döntést hozni.Exkluzív bemutatótermünkben szakembereink egy időben csak korlátozott számú ügyféllel tudnak foglalkozni, és fontosnak tartjuk hogy figyelmünk 100%-át Önöknek tudjuk szentelni az adott órában.

7/4. Kell időpontot foglalni, ha méretkorrekcióra viszem be a gyűrűt?

Igen, kérjük abban az esetben is foglaljon időpontot ügyfélszolgálatunkon a +36 70 682 3000-es telefonszámon, ha méretkorrekcióra hozza vissza az ékszert.

7/5. Kell időpontot foglalni, ha az éves felújításra viszem vissza a gyűrűt?

Igen, kérjük abban az esetben is foglaljon időpontot ügyfélszolgálatunkon a +36 70 682 3000-es telefonszámon, ha az éves felújításra hozza vissza az ékszert.

7/6. A méretkorrekció, az utólagos gravírozás és az éves karbantartás elvégzése miért egy hetet vesz igénybe?

A FEIL ékszerész műhelye Szegeden található, így a méretkorrekciót, a gravírozást és a gyűrűk éves karbantartását is itt végezzük, amelyeket a mindenkori gyártási folyamatokkal szükséges összeegyeztetnünk.

7/7. Mennyi időt foglalkoznak velem egy konzultáción?

Az időpontokat általában 1 óra hosszára adjuk, ám ha Ön egy picit tanácstalanabbnak érzi magát, kérem, nyugodtan jelezze kollégánk felé, és természetesen lehetőség van 1,5 vagy 2 órás időtartamot is foglalni. Ezen felül természetesen lehetősége van konzultálnia szakembereinkkel egy következő alkalommal is, ha az elsőnél nem tudott/tudtak dönteni.

7/8. A weboldalon feltüntetett árak pontosak?

A karikagyűrűk esetében tájékoztató jellegű árak vannak feltüntetve weboldalunkon, mert a gyűrűk súlya mérettől függően változik, így az áruk is módosul. Ha lát egy szimpatikus gyűrűt, és szeretné megtudni a végleges árát az Önök paraméterei alapján, akkor válassza ki a női és férfi méretet, illetve töltse ki a kövekre vonatkozó igényeit, majd a "kiszámol" gombra kattintva egy körülbelül végleges árajánlatot adunk önnek, az adott gyűrűpárra. Az elkészített gyűrűk súlya, a weboldalon kiszámoltakhoz képest minimális mértékben eltérhet, az ékszerek gyártástechnológiájából kifolyólag, így az ár is változhat +/- 5%-ban. A súly, a gyűrűk méretétől, a felületének kezelésétől (matt hatású, fényes hatású), illetve a kövek számától függően is változhat, de ettől függetlenül az esetek 98%-ában a weboldal súlykalkulátora pontosan számol. Emellett cégünk törekszik arra, hogy ha esetleg mégis eltérés lépne fel a legyártott termék súlya és a kiszámolt súly között, akkor az ne többletköltséggel, hanem inkább kedvezőbb végösszeggel járjon az Ön számára.

7/9. Előleget kell fizetnem?

Ügyfeleinktől egy jelképes előleget szoktunk kérni, amely eképpen alakul:
  • Ezüst gyűrű: 5000 Ft
  • Arany gyűrű: 10 000 Ft
  • Nagy értékű arany gyűrű 300 000Ft felett: 10%-a a kalkulált végösszegnek.

7/10. Állatbarát a bemutatótermük?

Bemutatótermünk teljes mértékben állatbarát, járt már nálunk kutya, macska, sőt, aranyhörcsög is. 🙂

7/11. Milyen módon fizethetek Önöknél?

Az elkészült ékszerért Önnek lehetősége van készpénzzel vagy utalással is fizetnie.

7/12. Hogyan vehetem át az elkészült gyűrűt?

A gyűrűk személyes átvétele Budapesten illetve Szegeden történik, valamint lehetőség van kiszállításra a GLS futárszolgálat által. Kiszállítás esetén csomagjaink biztosítva vannak, és 100% hogy időben érkeznek meg, illetve a kiszállítás rugalmasan telefonos egyeztetéssel történik. A házhozszállítás minden bruttó 50.000 Ft-ot meghaladó rendelés esetén ingyenes.

7/13. Mennyi idő alatt készül el az eljegyzési gyűrű?

14 karátos eljegyzési gyűrű esetén a gyártási idő 2, legfeljebb 3 hét.
18 karátos eljegyzési gyűrű esetén a gyártási idő 1, legfeljebb 4 hét.
Egyedi eljegyzési gyűrű esetén a gyártási idő 4-6 hét attól függően, hogy mennyire bonyolult a modell elkészítése.
Készleten lévő eljegyzési gyűrűk (elő gyártmányok) 48 órán belül átvehetőek.

7/14. Mennyi idő alatt készül el a karikagyűrű?

14 karátos karikagyűrű esetén a gyártási idő 2, legfeljebb 3 hét.
18 karátos eljegyzési gyűrű esetén a gyártási idő 2, legfeljebb 3 hét.
Egyedi karikagyűrű esetén a gyártási idő 2-3 hét, amennyiben az alap paraméterek módosultak, és 4-6 hét ha nagyon különleges modellről van szó, és kézi egyedi kivitelezés vagy 3D tervezés szükséges hozzá.

8. Garanciák és egyéb szolgáltatások

8/1. Jár az ékszerhez Certificate?

Az ékszereink mellé adunk egy FEIL Certificate-et amely igazolja és tartalmazza a termék paramétereit, úgy mint: anyag fajta és minőség, fémjel és cégjel, kövek típusa, formája, mérete, darab száma, színe.

8/2. Jár a gyémánthoz Certificate?

A gyémántokhoz jár egy alap Certificate. Ez a tanúsítvány tartalmazza a gyémánt 4C paraméreit - csiszolás, tömeg, szín, tisztaság - valamint a gyémánt felnagyított digitális scanjét. Minden hivatalos tanúsítvány védjeggyel, dátummal és aláírással van ellátva. Önnek, mint vásárlónak a tanúsítvány garantálja a gyémánt eredetiségét és minőségét.

8/3. Mit kapok a csomagban az ékszer mellé?

Ön FEIL gyűrűje mellé az alábbiakat is megkapja:
Magyarországon egyedülálló FEIL Garanciáink
Örök Élet Garancia a kövek foglalatára
Örök Élet Garancia az anyagminőségre
Örök Élet Garancia az ékszer felületére
Ingyenes méretkorrekció
Álomgyűrű Garancia
Pénz visszafizetési Garancia
100% elégedettségi garancia
Igen garancia
Elegáns díszdoboz

Továbbá:
Hivatalos Certifikáció az ékszerhez és külön a gyémánt(ok)hoz
Speciális ékszertisztító kendő
Ajándék vásárlási utalvány, amely 10% kedvezményre jogosítja fel
Ajándék gravírozás arany karikagyűrűk esetén

A csomag tartalma a rendelés függvényében változhat!

8/4. Milyen garanciák járnak az ékszerhez?

FEIL Örök élet garancia a kövek foglalatára:
25 éves gyártói tapasztalatunknak köszönhetően a kövek foglalatára örök élet garanciát adunk, ugyanis a foglalatok a tradicionális és az innovatív technológiákat ötvözve, professzionálisan készülnek, mikroszkóp alatt, gondos kézi munkával egyesével vannak kialakítva, és a kövek szintén kézzel vannak befoglalva az ékszerbe. A garancia nem vonatkozik arra az esetre, ha a terméket külső behatás éri, mint például.: ütés, nagy nyomás, vagy horzsolás stb.
Feltétel: Kérjük, hogy a Certificate-ben található ékszer-karbantartási napló alapján évente hozza vissza a terméket, hogy megelőzhessük a kopásokból vagy egyéb külső behatásokból eredendő sérüléseket, melyek veszélyeztethetik a kövek stabilitását. Ezzel Önnek segítünk, hogy a jövőben is elégedett ügyfélként ajánlja ismerőseinek a FEIL ékszereket.

FEIL Örök élet garancia az anyag minőségre:
Az ékszerek gyártása során ritkán előfordulhat, hogy az anyag ötvözetéből eredően anyaghibát találunk. Ebben az esetben nem számít, hogy a hibát 1 hónap után fedeztük fel vagy esetleg 12 év után, a gyűrűt garanciálisan újragyártjuk.

FEIL Örök élet felület garancia:
Az ékszerek használatuk során kopnak, karcolódnak, sérülhetnek.
Emelt szolgáltatásunk, hogy a nálunk megvásárolt gyűrűket évente egyszer, ingyen és bérmentve felújítjuk, újszerűvé varázsoljuk.

100% FEIL elégedettségi garancia:
Célunk az elégedett ügyfelek kiszolgálása és megtartása, aminek köszönhetően visszatérő vásárlóink száma folyamatosan növekszik. Büszkék vagyunk arra, hogy mára már túl vagyunk egymillió gyűrű elkészítésén, illetve átadásán. Ha nem elégedett az ékszerrel, lehetősége van a modell újratervezésére, és mi újra elkészítjük Önnek, hogy valóban egy FEIL álomgyűrű boldog tulajdonosa legyen.

Pénz visszafizetési FEIL garancia:
Akár személyesen, akár a weboldalon rendel, akár egyedi, akár meglévő modellről van szó, amennyiben nem elégedett az ékszerrel, és a vásárlást követő 2 héten belül ezt jelzi nekünk, ebben az esetben visszafizetjük Önnek a teljes vételárat.
Feltétel: A gyűrűt sértetlen, eredeti állapotában kell visszaküldenie, valamint az ékszerhez kapott Certificate-re is szükségünk van.

FEIL tökéletes méret garancia:
Az eljegyzési gyűrűt minden esetben ingyenesen korrigáljuk, vagy ha szakmailag indokolt, újragyártjuk a tökéletes méret érdekében.
Karikagyűrűknél csak abban az esetben ingyenes a korrekció, ha a méretet a FEIL szakemberei vették le, és a vásárlást követő 2 héten belül jelzi a méretkorrekció igényét, illetve az ékszerhez kapott Certificate-t is bemutatja.

FEIL Álomgyűrű garancia
Sokan aggódnak amiatt, hogy vajon tetszik-e majd Párjuknak a kiválasztott gyűrű, vajon ez lesz-e az elképzelt álomgyűrű? Nem kell aggódnia, ugyanis a FEIL szakemberei mindent megtesznek, hogy segítsenek Önnek a tökéletes gyűrűt kiválasztani, ám ha mégis kiderül, hogy az Ön szerelme kislány korától kezdve egy más stílusú gyűrűről álmodott, akkor lehetőséget adunk arra, hogy a szíve választottja maga válasszon gyűrűt utólag, és mi az Ön által választott gyűrűt teljes árban beszámítjuk.
Feltétel: Ugyanolyan állapotban kell visszahoznia a gyűrűt, ahogyan átvette tőlünk, valamint az ékszerhez kapott Certificate-re is szükségünk van.

FEIL Igen garancia:
A részletekről érdeklődjön személyesen munkatársunknál!

8/5. Lehet gravírozni az ékszerbe?

A karikagyűrűk belsejébe 3 mm-es szélesség felett minden további nélkül lehetséges nevet vagy évszámot gravíroztatni. Eljegyzési gyűrű belsejébe történő gravírozással kapcsolatban, kérjük, érdeklődjön szakértőinknél!

8/6. Vésetni is lehet Önöknél a karikagyűrűbe?

Természetesen igen. A gyűrűk felületét is teljes egészében megválaszthatja az ügyfél, vagyis kiválaszthatja a vésés formáját, módját, kivitelezését is.

8/7. Milyen módokon vehetem át az elkészült gyűrűt?

Az elkészült gyűrűket személyesen budapesti vagy szegedi Bemutatótermünkben lehetséges átvenni, vagy GLS kiszállítás által. Fizetni a csomag átvételekor kell. GLS utánvétel esetén az összeget a csomagot átadó futárnak fizeti ki, amely együttesen tartalmazza az áruszámla összegét és az utánvétel szállítási költségét. 50.000.Ft feletti vásárláskor a szállítási díjat átvállaljuk Öntől.

9. Egyedi tervezés

9/1. Mennyi idő alatt készül el egy egyedi ékszer?

Egyedi eljegyzési gyűrű esetén a gyártási idő 4-6 hét attól függően, hogy mennyire bonyolult a modell elkészítése.
Egyedi karikagyűrű esetén a gyártási idő 2-3 hét, amennyiben az alap paraméterek módosultak, és 4-6 hét ha nagyon különleges modellről van szó, és kézi egyedi kivitelezés vagy 3D tervezés szükséges hozzá.

9/2. Egyedi tervezésre van lehetőség? Rajzot vagy látványtervet lehet látni előtte?

Cégünk lehetőséget nyújt arra, hogy ha egyedi elképzelései vannak, vagy olyan gyűrűt szeretne, ami teljesen egyedi, akkor az Ön elképzelése szerint megtervezzük álmai gyűrűjét, és kivitelezzük az Ön számára. Az egyik lehetőség, hogy az Ön elképzelései szerint megrajzoljuk a gyűrűt, és utána részletesen megtervezzük Önnek. A másik lehetőség, hogy ha esetleg az interneten böngészve rátalál egy gyűrűre, vagy esetleg több gyűrűből részleteket kiragadva képzeli el az Ön egyedi gyűrűjét, a képeket összegyűjtve a közös tervezés után szintén elkészíthetjük Önnek álmai gyűrűjét. A weboldalunkon található karikagyűrűket is számos módon tudja módosítani, vagy egyedivé alakítani. Változtathat a modellek színén, szélességén, vastagságán, profilján, felületén, vésésén, kövek méretén, fajtáján, és mennyiségén. Az eljegyzési gyűrűink szintén módosíthatóak minimálisan a kialakítást és a kő méreteit tekintve, de bizonyos esetekben már nem az adott modellt alakítjuk át hanem egy teljesen új gyűrűt építünk Önnek. Teljesen egyedi elképzelések esetén, amennyiben bizonytalan a végeredményben, egy ún. Demo gyűrűt készítünk Önnek.

9/3. Mi az a Demo-gyűrű?

Amennyiben Ön saját, teljesen egyedi elképzeléseivel fordul hozzánk, ám bizonytalan a végeredményt illetően, egy ún. Demo gyűrűt készítünk Önnek. Ez nem más, mint egy, az Ön későbbi, “valódi” gyűrűjével szinte egy az egyben megegyező mintamodell, amelyet a kezébe foghat és felpróbálhat, majd eldöntheti, hogy megfelel-e az elképzeléseinek. A Demo gyűrű tehát tulajdonképpen nem más, mint egy Magyarországon egyedülálló garancia az álomgyűrűre.

10. Karbantartás, ápolás

10/1. Mire érdemes figyelni az ékszerek mindennapos viselésekor?

Alapvetően a kén tartalmú szerek (pl. gyógyvíz, különböző samponok, kozmetikai szerek) azok, amik árthatnak az arany ékszereknek. A klór például ráadásul nemcsak az ékszer felületét, de a bele foglalt drágaköveket is mattítja. Ami pedig a fizikai behatásokat illeti, a fém és fém találkozását – pl. amikor a gyűrűnk egy kilinccsel találkozik – igyekezzünk elkerülni a mindennapokban. Akkor sem kell azonban megijedni, ha minden óvatosságunk ellenére apróbb karcok, sérülések keletkeztek az ékszeren, hiszen Örök Élet garanciáinkon belül műhelyünkben évente egyszer díjmentesen újszerűvé varázsoljuk gyűrűinket, illetve ellenőrizzük a kövek foglalatát is.

10/2. Hogyan tarthatom tisztán az ékszereimet házilag?

Otthoni körülmények között is feltétlenül speciális, arany ékszerekhez való ékszertisztító folyadékot, illetve kendőt használjunk. Legalább évente egyszer azonban érdemes szakemberekre bízni a tisztítást – illetve a felújítást -, amikor is egy ún. ultrahangos mosóval távolítjuk el a szennyeződéseket.
Feillogokek
Ez a webáruház sütiket (cookie-kat) használ! A sütik elengedhetetlenek a weboldal megfelelő működéséhez és az anonim, felhasználói szokásokkal kapcsolatos adatok gyűjtéséhez, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsuk Önnek. A sütik kezeléséről további részleteket a tájékoztatóban olvashat. A webáruház használatának folytatásával Ön beleegyezik a sütik alkalmazásába és az adatkezelési irányelveinkben foglaltakba.