Keresés
Keresés
Karikagyűrű

A karikagyűrű ápolása és karbantartása: profin és házilag

Ékszereink használatuk során még a legnagyobb odafigyelés mellett is megkophatnak, karcolódhatnak, sérülhetnek. Ezért is olyan fontos tisztában lennünk azzal, melyek azok a fizikai és kémiai hatások, amik a karikagyűrű szépségének árthatnak – és miképpen tudjuk elkerülni ezeket.

Ha kíváncsi vagy a kulisszatitkokra – azaz arra, hogy hogyan tisztítjuk meg mi, ékszerészek az arany- és ezüst gyűrűket, hogy újra eredeti fényükben ragyoghassanak -, most lerántjuk róla a leplet!

Azonban vannak házi praktikák is, amik alkalmazásával ékszereink visszanyerhetik a ragyogásukat. Lássuk, milyen boltban is kapható ékszertisztító szereket és eszközöket tudsz használni otthon az állagmegóvás érdekében!

Ujj 04 1200x400 1

A mindennapokban leselkedő veszélyek – mire érdemes figyelni?

Ékszereid fényét és minőségét természetesen úgy őrizheted meg a legtovább, ha vigyázol rájuk és nem teszi ki őket káros hatásoknak. Amikor nem viseled a karikagyűrűdet, célszerű légmentesen zárt, száraz helyen tárolnod. Erre a feladatra egy ékszerdoboz, egy erszény vagy egy önzáró tasak is tökéletesen alkalmas. Így tovább megőrizhető a kövek csillogása, és biztosan nem karcolódik össze gyűrű.

Az ékszerek rendeltetésszerű használata a mindennapok során természetesen elengedhetetlen: nem ajánlatos velük aludni, fürdeni, mosogatni vagy klóros, termálvizes fürdőkben hordani őket, hiszen mindezek rizikófaktorokat jelentenek. Ezek a tevékenységek ugyanis sérüléseket, karcosodást, sőt, akár vegyi anyag okozta elszíneződéseket is hagyhatnak maguk után. 

Id. Feil Attila a következőkre hívja fel különösen a figyelmet

Id. Feil Attila, a FEIL márka egyik alapítótagja az évek alatt számtalan ékszerrel találkozott már, aminek a megmentésében segédkezett – múltbéli tapasztalatai alapján az alábbiakra hívja fel különösen a figyelmet.

A testápoló, a különböző fürdőanyagok vegyszertartalma elszínezheti az ékszerek felületét, a szappan eltömítheti a mélyedéseket, a gyógyvizek pedig sötét elszíneződést okozhatnak az ezüst és arany karikagyűrűkön egyaránt.

A napozószerekkel azonban egészen más miatt kerülendő az ékszerek érintkezése: azok ugyanis szürkés, matt réteget képezhetnek rajtuk. Mindezek mellett pedig még érdemes kerülni a savas, sós, csiszoló hatású, illetve a fürdéskor használt tisztítószereket is.

“E kémiai hatások sajnos olyan, visszafordíthatatlan elszíneződéseket okozhatnak a különböző drágaköveken, melyeket semmilyen tisztítási eljárással nem lehet eltüntetni!”

Feil studios fotozas2021 1100 web

Az ezüst ékszerekre légy különös figyelemmel: rájuk kifejezetten káros a szauna, a termálvíz és a klóros tisztítószerek!

A mindennapokban a fém és a fém találkozását (pl. amikor a gyűrű kilinccsel ütközik) is amennyire csak lehet, igyekezd kerülni.

Házi praktikák a ragyogó ékszerekért

Ha csupán felületi oxidáció vagy szennyeződés keletkezett az ékszeren (ez ezüst karikagyűrűk esetén gyakoribb), akár otthon is megtisztítható. 

Ehhez általában elég egy speciális tisztítófolyadékba mártani, esetleg egy régi fogkefével átdörzsölni az ékszert, majd egy tiszta vizes öblítés után, egy puha pamut anyaggal szárazra törölgetni. A műveletet havonta vagy akár kéthetente is megismételheted.

Ha azonban karikagyűrűjén karcok keletkeztek, az egykor fényes felülete pedig mattá kopott, mindenképpen szakemberrel érdemes újrapolíroztatni! Ez a művelet sajnos otthon nem kivitelezhető, mivel igen speciális eszközöket igényel. 

Dragakoves gyuru

Nézzük, milyen otthoni módszerek állnak a rendelkezésedre, ha az ékszered kisebb tisztítást igényel!

  1. Ékszertisztító folyadék – külön az arany, külön az ezüst karikagyűrűkhöz

Az ékszertisztító folyadékok akár már 5-30 perces áztatás alatt is kifejtik hatásukat. A gyűrűkről képesek leoldalni nemcsak az elszíneződéseket, hanem még a szerves szennyeződéseket is. Használatuk után mosd át a bennük ázott karikagyűrűt folyó víz alatt, hogy minden maradék anyag alaposan lejöjjön. Ezt követően puha kendővel óvatosan töröld szárazra!

Fontos, hogy a tisztító folyadékokat nagy elővigyázatossággal használja köves ékszereknél: a mésztartalmú féldrága köveket és ásványokat ugyanis porózus felületűre marhatja! Mindemellett a ragasztott köves divatékszerekhez semmiképpen sem ajánlott az ékszertisztító folyadék használata – ez a módszer csakis a valódi kőfoglalással készült gyűrűknél, ékszereknél lehet célravezető.

Ez a módszer a feketedést, az oxidációs illetve a lerakódott, zsíros réteget képes ugyan leszedni – tehát az ékszer tiszta lesz – , de utána még szükséges külön fényesíteni is, az igazán esztétikus hatásért, ezért ajánlott az ékszertisztító kendő használata. Ha az ékszer kialakítása egyszerűbb, akkor tökéletes lehet a végeredmény. Azonban, ha vannak benne apróbb foglalatok, mélyedések vagy akár áttörések, akkor nehezebb ezzel a kezeléssel kifényesíteni az ékszert.

Ez utóbbi esetben érdemes szakértőink segítségét kérni, akik maradéktalanul eltávolítják a szennyeződéseket – még a szabad szemnek kevésbé látható helyekről is!

  1. Ékszertisztító kendő

Ékszertisztító kendő esetében vásárolhatsz egy egyszerű, puha törlőkendőt, amely hasonló egy szemüvegtörlő textíliához. Azonban mi a FEIL gyűrűinkhez, ékszereinkhez speciális ékszertisztító kendőt adunk, méghozzá ingyenesen! Kendőink olyan anyaggal vannak átitatva, amelynek köszönhetően kíméletesen, gyorsan eltávolítják a szennyeződéseket az ékszerekről – így a karikagyűrűkről is.

Használata: óvatos mozdulatokkal dörzsöld át vele gyűrűjét, a kívánt fényességű felület eléréséig. A kendőt ne mosd ki, mert a benne lévő speciális anyag hatására lesznek az ékszerek újra fényesek. Más tárgyak tisztítására ne használd!

Aranyékszer esetén bátran használhatja a speciális tisztítószerrel átitatott kendőt – vele szemben a ródiumozott ezüst- vagy arany gyűrűk esetében nem javasoljuk alkalmazását, hiszen szó szerint leoldhatja róluk a bevonatot. Ilyenkor csak egy sima, puha kendővel célszerű áttörölni a felületet. Amennyiben az adott ékszer felületén áttörések vannak, vagy éppen kövekkel díszített, akkor a kendővel sajnos nem lehet tökéletes hatást elérni. A köztes részeket ugyanis csak szakember tudja megtisztítani, speciális eszközökkel.

  1. Drágakövek tisztítása

Ezeket inkább egyszerű, nedves, puha ruhával ajánlott áttörölni.

Drágaköves ékszer esetén ügyeljen arra is, hogy a köveket és gyöngyöket semmiképpen se érje folyadék! Csupán az ékszer felülete érintkezzen a tisztító folyadékkal. Kisebb elszíneződés esetén a folyadék használata akár el is hagyható – elég, ha egy speciális tisztítókendővel áttöröljük a felületet. 

Kgy 01 1200x400 1 1

Ha a házi módszerek nem elegendőek…

… akkor forduljunk bátran ékszerészhez, hogy a szeretett karikagyűrű olyan legyen, mint újkorában! Mutatjuk, milyen lépéseket alkalmazunk egy szakszerű ékszertisztításnál.

  1. lépés: az ultrahangos tisztítás

Az ultrahangos tisztító tulajdonképpen egy kisebb, számítógép méretű doboz, amelybe egy mély kádat süllyesztettek. A kádban forró víz és speciális ékszertisztító folyadék megfelelő arányú keveréke várja, hogy alámerüljenek benne az ékszerek. A tisztítást ultrahangos rezgésekkel és egy olyan eszköz segítségével végezzük, amelyre az ékszereket fel tudjuk függeszteni. Maga a folyamat körülbelül 10-15 percet vesz igénybe: ez idő alatt az ékszer legapróbb réseiből is eltávolítják a  rezgések a szennyeződéseket.

  1. lépés: a polírozás

Az ultrahangos tisztítást követően – amennyiben szükséges – speciális korongokkal, csiszoló eszközökkel karcmentesítjük az ékszert, majd visszaalakítjuk a matt felületkezelést. Ezt követően azokat a részeket, amelyeket teljesen fényesre szeretnénk csiszolni, kis polírozó korongokkal és speciális, növényi eredetű, gyémántporos polírpasztával gyönyörűen kifényesítjük. A polírozást nem csak kézi eszközökkel végezhetjük: vannak nagyobb csiszoló-polírozó gépek is, amelyek hasonlóak, mint egy asztali köszörűgép – csak ezeken csiszolópapír és -korong van. 

  1. lépés: a tisztítódob

Rendelkezünk egy úgynevezett tisztítódob nevű géppel, amelynek vagy a dob része forog, vagy a belsejében található szerkezet forgatja a benne lévő tartalmat.

A koptatóeljárás során az ékszert ebbe a dobba helyezzük. Amikor a karikagyűrű még „nyers” állapotban van, némely koptató szemcsék vagy elemek igen erőteljesen képesek koptatni az anyagot. Mindez azért fontos, mert a durva sorjákat és kialakítási egyenlőtlenségeket is hatékonyan képes eltávolítani – így a gyűrű felülete nemcsak karcmentes lesz, de ellenállóbb is az apróbb sérülések ellen.

A művelet során az ékszer felülete újra visszanyeri eredeti fényét, szépségét. A tisztítódobot azonban nem minden ékszer esetében érdemes alkalmazni; például a sok, apró kővel foglalt termékeknél már másmilyen eljárással dolgozunk.

Összegzés – A karikagyűrű ápolása

Ahogy az cikkünkből kiderülhet, kisebb elváltozások esetében bátran otthon is tisztíthatjuk az ékszereinket, erre a legalkalmasabb eszközök az ékszertisztító folyadék és az ékszertisztító kendő. Ezek segítségével a karikagyűrű újra úgy fog ragyogni, mint újkorában!

Viszont komolyabb probléma esetén érdemes szakemberhez fordulni az otthoni praktikák alkalmazása helyett – a mi szakembereink is olyan eszközökkel dolgoznak, amik a szembetűnő elváltozásokat hatékonyan orvosolják. A modern eszközök a körültekintéssel és a sok éves szakmai tapasztalattal párosulva pedig a lehető legszebb végeredményt nyújtják minden megkeresés esetében. 

Csapatunk számára rendkívül fontos, hogy az ékszer méltóan ékesítse tulajdonosát – hiszen egy ékszernek eszmeileg felbecsülhetetlen értéke is lehet. Küldetésünk, hogy ezt a ragyogást egy életen át biztosítsuk, és hogy segítsünk az adott darab szépségének a megőrzésében.

Feil család

A FEIL műhelyében külön figyelmet fordítunk arra is, hogy amikor a karcmentesítést végezzük, a karmok és a foglalatot alkotó kis gyöngyök vastagságából ne csiszoljuk le. Így nem veszélyeztetjük a kövek stabilitását sem, sőt: ha kell, meg is tudjuk erősíteni azokat.

Ha kérdésed merül fel az ékszertisztítás kapcsán, vagy ha szeretnél szakmai tisztítást igényelni, fordulj hozzánk bizalommal!

Kapcsolodó blogbejegyzések

Kövesd blog oldalunkat ahol hasznos és színes cikkeket olvashatsz az ékszerek világáról!

Legyen felkészült

Kérje ingyenes tudásanyagainkat!

Feillogokek
Ez a webáruház sütiket (cookie-kat) használ! A sütik elengedhetetlenek a weboldal megfelelő működéséhez és az anonim, felhasználói szokásokkal kapcsolatos adatok gyűjtéséhez, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsuk Önnek. A sütik kezeléséről további részleteket a tájékoztatóban olvashat. A webáruház használatának folytatásával Ön beleegyezik a sütik alkalmazásába és az adatkezelési irányelveinkben foglaltakba.
0
Kosarad
  • A kosarad jelenleg üres.