Keresés
Keresés
Untitled 16

Ékszerválasztás mesterfokon: Hogyan válaszd ki kedvesednek a legtökéletesebb ékszert? Milyen kővel legyen foglalva?

Ékszert ajándékba adni a szeretett személynek egy fontos alkalomra mindig jó választás, éppen úgy, mint saját magunkat meglepni egy szép darabbal.

Azonban a megfelelő választáshoz a “szakmai paramétereken” túl számos olyan  tényezőt is figyelembe kell vennünk, amelyek garantálják a tökéletes végeredményt – legyen szó ajándékról vagy egy magunknak vásárolt gyönyörű darabról.

Az alábbiakban így azokat a kérdéseket tesszük fel, amelyek megválaszolásával egészen biztosan kikristályosodik, milyen is a tökéletes ékszer kedvesünk, vagy saját magunk számára!

Milyen a hölgy öltözködési stílusa és az általa viselt többi ékszer?

Amikor ékszer vásárlásra adjuk a fejünket, mindenképpen a saját magunk, vagy a megajándékozni kívánt személy stílusának megvizsgálása kell, hogy legyen a kiindulópont.

Azt, hogy egy hölgy hogyan öltözködik, egyéni stílusa mellett nagyon sok tényező befolyásolja. Ilyen például a kora, a munkája, de akár az is, hogy mennyire szereti kényelmesen, avagy sportosan élni az életet.

Milyen ruhadarabokat hord az illető?

A visszafogottabb vagy a feltűnőbb színeket és fazonokat részesíti előnyben?

Milyen ékszereket hord a hétköznapokban, valamint alkalmakkor?

Bizsut visel inkább, vagy inkább ezüst, illetve arany ékszereket?

Ha a hölgy a klasszikus stílust kedveli öltözködésében, egy egyszerűbb, kevésbé hivalkodó színű és méretű ékszer jó választás lehet. Amennyiben a romantikus stílusú ruhákat kedveli, akkor minden, ami passzol a legszívesebben hordott csipkés, fodros, általában apró mintás ruháihoz jó meglepetés lehet számára.

Biztos befutó lehet nála egy szív vagy körte csiszolású gyémánt, illetve Swarovski cirkónia medál egy hosszabb lánccal, és a színével megegyező fülbevalóval.

Az extravagáns öltözködésű hölgyek szeretnek a középpontban lenni és kedvelik a feltűnést. Őket a csillogó-villogó, ezernyi apró drágakőből álló ékszerekkel, vagy éppen a nagy méretű medálokkal, fülbevalókkal tudod levenni a lábukról.

Ha végiggondoljuk ezeket a kérdéseket, máris sokkal tisztábban fogjuk látni, milyen jellegű ékszer lesz a tökéletes választás.

Az ékszerek mágikus világa ingyenes e-könyv

Milyen korú hölgy fogja viselni az ékszert?

Jó, ha tudjuk, hogy a különböző korú hölgyek általában más-más ékszereket részesítenek előnyben. Például a fiatalabb hölgyek általában inkább a csillogó, feltűnőbb modelleket kedvelik, míg az idősebb korosztály a letisztultabb, egyszerűbb formavilágú darabokat preferálja.

Természetesen mindez nagy általánosságban igaz, és egyénenként abszolút eltérő lehet, azonban kiindulásként mindenképpen érdemes ezt a tényezőt is figyelembe venni.

Milyen gyakran hord ékszert?

Ha az, akit meg szeretnél ajándékozni, naponta hord ékszert, akkor – ha csak nem kifejezetten valamilyen különleges alkalom apropójából lepnéd meg az illetőt – érdemes olyan darabot választani, amelyet a hétköznapokon is tud viselni.

Ilyenkor célszerű, egy kisebb méretű kővel foglalt darabot választanod, ami könnyen hordható a mindennapokban.

Ha viszont ritkán visel ékszert az illető hölgy, akkor célszerű eleve valamilyen alkalmi ékszert választani, hiszen jeles eseményekkor általában mindenki valamilyen ragyogó kiegészítővel szereti feldobni megjelenését.

Milyen alkalomra szánjuk az ékszert?

Ékszert vásárolni és hordani egyaránt lehet hétköznapi viseletre és valamilyen különleges alkalomra.

Ha mindennapi viseletre vásárolunk ékszert, érdemes kevésbé feltűnő, könnyebben hordható darabot választani kisebb kövekkel, míg ha kifejezetten valamilyen jeles eseményre – például anyák napja, Valentin-nap, karácsony, név- vagy születésnap, egy bál vagy esküvő – keresünk alkalmi ékszert, nyugodtan válogathatunk a feltűnőbb, nagyobb köves, vékony láncú darabok közül.

Milyen munkahelyen dolgozik, milyen munkát végez?

Ha például hivatalos helyen, irodában dolgozol, vagy a hölgy, akinek az ajándékot szánod, érdemes klasszikusnak számító, nem túl hivalkodó modellt választani, hiszen az ilyen munkahelyeken általában szigorú (akár írott, akár íratlan) szabályozás vonatkozik az öltözködésre.

Előfordulhat viszont az is, hogy nincsen konkrét szabályozás a viselt ékszerekre vonatkozóan, azonban az illető olyan munkát végez, amely során akadályozná egy nagy köves kiegészítő.

Természetesen számtalan olyan munkakörnyezet is elképzelhető, ahol sem szabályozás, sem “akadályozó tényező” nincsen, ezért szabadon viselhető gyakorlatilag bármilyen ékszer; illetve ha kifejezetten alkalmi ékszert szeretnénk vásárolni, eleve eltekinthetünk ettől a kérdéstől.

Mekkora költségkeret áll rendelkezésedre? A tartósság és az ár kérdése?

Egy nemesfém ékszernél természetesen a tartósság és az ár összefüggése sem elhanyagolható tényező. Nem titok, hogy az arany jóval drágább az ezüstnél, ám arany és arany között is óriási különbségek vannak.

Elég csak a karátszámra gondolni, amely az arany tisztaságának mérésére szolgáló mértékegység. Ez a szám minél magasabb, annál tisztább az ékszerhez felhasznált anyag, illetve természetesen az ára is a minőségével arányosan nő.

Sáfárkodjunk minél ügyesebben a rendelkezésünkre álló pénzzel, hiszen ugyanabból az összegből vehetünk például egy medált, de akár egy szettet is!

Milyen drágakő legyen az ékszerbe foglalva? Mik a lehetőségek?

„Ha kiválasztottuk, milyen fajta és színű nemesfémből szeretnénk ékszert vásárolni, következik a csaknem a legkardinálisabb kérdés, hogy milyen kerüljön az adott termékbe. Gyémánt vagy Swarovski cirkónia, esetleg valamilyen egyéb drágakő? A pénztárcánkon kívül nem is gondolnánk, mennyi tényező befolyásolhatja a döntést, így az alábbiakban a tökéletes kő kiválasztásához szeretnék segítséget nyújtani.” – Feil Róbert

Feil Róbert

Gyémánttal foglalt ékszerek – mindent a lehetőségekről

A gyémánt a nők legjobb barátja” – mondta Marilyn Monroe erre a különleges drágakőre, amely sokak szerint a legtökéletesebb és legszebb ékkő a világon – de vajon mégis milyen a „tökéletes” gyémánt?

Ha gyémánttal foglalt ékszert szeretnél vásárolni, fontos tudnod, milyen tényezők befolyásolják értékét, megismerned a különböző lehetőségeket, és legfőképpen tisztában lenned azzal, hogy miért érdemes megbízható helyen, szakembertől vásárolni.

A gyémánt színe

Talán nem is gondolnánk, hogy a szín milyen nagy mértékben befolyásolja a gyémánt árát és minőségét. Azonban mielőtt elmagyaráznám számodra ezen paraméterek és az adott drágakő közötti kapcsolatokat, már most szeretném megcáfolni a tévhitet, miszerint a gyémánt egy színtelen, fényes drágakő.

Valójában ezek a drágakövek szinte a szivárvány minden árnyalatában előfordulhatnak. Tény, hogy továbbra is a „fehér”, azaz a színtelen változatokra van a legnagyobb kereslet, viszont a színes variációk is egyre kelendőbbek különlegességük és szépségük miatt.

A gyémánt tisztasága

A gyémánt árát főként a tisztasága határozza meg, amelyet a benne lévő idegen eredetű anyagok mennyisége befolyásol.

A gyémánt keletkezése rendkívül sokáig tart (a felszínre került gyémántok általában 1-3,3 milliárd évesek!), ami alatt gyakran nem voltak adottak a megfelelő feltételek ahhoz, hogy hibátlan és tökéletes darabok keletkezzenek.

A belső, nem homogén részeket a szaknyelv ún. zárványoknak nevezi, amelyek a kristályosodási folyamat során keletkeztek, vagy kerültek a kő belsejébe. A tisztaságot meghatározhatják bizonyos külső hibák is, amelyek a csiszolás során keletkeztek illetve megmunkálással sem lehetett őket eltüntetni (felesleges fazettek, karcolások, stb.).

A gyémánt súlya

Ahogyan a nemesfémek esetében is, úgy a gyémántnál is nagy szerepet tölt be a súly, azonban míg például az aranynál a karát mértékegysége az összetételre utal, addig a gyémántoknál ez az érték kifejezetten a tömeget fejezi ki.

A Swarovski cirkónia különlegessége

A Swarovski cirkóniák egyedülállóak az ékszeriparban, hiszen nemcsak a legmagasabb minőséggel rendelkeznek a cirkóniák között, de a gyémánt csiszolási szabványokkal megegyezően csiszolják őket.

Drágakő gyűrűben

Mi is a cirkónia?

Bár a Swarovski a precíziós csiszolású kristályairól ismert, a cég évtizedek óta csiszol természetes drágaköveket (pl. rubin, zafír, topáz, kvarc) és mesterséges köveket, így cirkóniát is. A cirkónia a legtökéletesebb gyémántutánzat a világon: az anyag keménysége remek, a Mohs-skálán 8,5 pontot ér el a gyémánt 10 pontja mellett.

A cirkónia szintetikus, kristályszerű anyag, mely jó minőségű, tartós, kemény, és optikailag tiszta. Általában színtelen, mely azonban számos különböző színben is gyártható. A gyémánthoz való hasonlósága miatt gyakran annak megfizethető helyettesítőjeként emlegetik.

A követ először az 1970-es években gyártották egy laboratóriumban, eredetileg pedig a lézertechnológiához akarták használni. Miután kiderült, hogy erre a célra alkalmatlan, a tudósok felfedezték óriási ékszeripari potenciálját.

Drágakő az ékszerekben

A drágakövek a természetben, emberi beavatkozás nélkül keletkezett ásványok, olyan szerves, vagy szervetlen anyagok, amelyek szépségükkel, ritkaságukkal, vagy éppen keménységük okán hamar elnyerték az emberiség tetszését és megkülönböztető figyelmét.

Földünk ásványait, kőzeteit, drágaköveit évezredek óta vallásos tisztelet övezi, némelyek mítoszok, legendák szereplőivé is váltak, míg mások a hagyomány szerint gyógyító hatással bírnak. Az alábbiakban az ékszerekben leggyakrabban előforduló drágaköveket vesszük górcső alá.

Zafír

A zafír a korund ásványcsoport tagja,éppen ezért a rubin „testvérének” is nevezik. Bár a legismertebb változata a kék, megtalálható sárga, lila, barna, zöld, rózsaszín és narancssárga árnyalatban is, sőt, az utolsó két szín igazi különlegességnek számít. A zafírok értékét a gyémánthoz hasonlóan a földrajzi hovatartozásuk, illetve színük mellett a tisztaság, a csiszolás és a súly határozza meg.

Smaragd

A smaragd egy krómot és vanádiumot tartalmazó zöld drágakő, melynek elnevezése a görög „szmaragdosz” szóból ered, ami annyit tesz: zöld kő. A smaragd különleges árnyalatát a benne fellelhető a krómnak köszönheti, minél tisztább és áttetszőbb a drágakő, annál értékesebb.

A ragyogó zöld mellett léteznek sárgászöld és kékeszöld árnyalatúak is. Fontos tudni azonban, hogy a smaragd az egyik legsérülékenyebb drágakő.

Aquamarin

Az akvamarin neve a latin aqua (víz) és marin (tenger), szavakból ered. Ez a drágakő a berill nevű ásvány egyik változata, melynek színe a zöldeskéktől a világoskékig terjedhet. Egy legenda szerint a hableányok tenger fenekén őrzött kis ládikáikból származik ez az ásvány, ezért is tartották sokáig a tengerészek szerencsekövének.

Már az ókoriak is érdeklődtek az akvamarin iránt, a rómaiak például úgy állapították meg az akvamarin minőségét, hogy a tengerbe mártották a köveket és csak akkor tartották őket értékesnek, ha azok szinte „eltűntek” a vízben.

Rubin

A rubin a második legkeményebb ásvány, amelyet a színéről neveztek el, és a latin ’rubens’ szóból ered. Színét vas- és krómtartalma határozza meg, árnyalatai a rózsaszíntől egészen a sötétvörösig terjedhetnek: minél sötétebb piros a kő, annál értékesebb.

Topáz

Nevét nagy valószínűséggel származási helye, Topazosz szigete (ma Zeberget) után kapta, mások véleménye szerint azonban a szanszkrit ’tapas’ szóból ered, ami azt jelenti: ’tűz’.

Színe általában halványsárga, enyhén vöröses árnyalattal, ugyanakkor előfordulhat halványkék és zöld változatban is, a legértékesebb (és legritkább) pedig a rózsaszín topáz. Szép és sokoldalú drágakő, mellyel igazán különleges ékszerek készíthetőek.

Ametiszt

A lila kvarcokat ametisztnek nevezzük, melyek az egészen világos ibolyától a sötét kékeslila árnyalatáig megtalálhatóak. Gyakran fedezhetünk fel ezeken a drágaköveken világosabb- sötétebb foltokat, melyektől csak még pompásabbak lesznek.

Tanzanit

A tanzanit a rétegszilikát ásványok csoportjába tartozik, és rendkívül ritka. Jellemző rá a színváltoztatás: színárnyalata attól függ, hogy milyen jellegű fény éri. Természetes fénynél égszínkék, erős napsütésben vöröses, mesterséges megvilágításnál inkább a lila szín erősödik fel a drágakőben.

Több drágakő esetében is előfordulhat, hogy összetéveszthető más drágakövekkel, ez a tanzanit esetében azonban nem történhet meg. Színjátéka ugyanis annyira utánozhatatlan, amire egyetlen más drágakő sem képes.

Turmalin

A turmalin elnevezés a turmali szingaléz szóból ered, ami a kő vörös színére utal. A turmalin számos különböző színben és mintázatban megtalálható: az átlátszó fehértől egészen a feketéig.

Az ékszeriparban összesen 45 színváltozata ismert, továbbá többszínű és színváltó példányai is előfordulnak. Sokszínűsége miatt más drágakövek pótlására vagy helyettesítésére gyakran alkalmazzák.

Drágakő által díszített fülbevaló

Ha mindezekkel már tisztában vagyunk, valószínűleg jogosan merül fel a kérdés: “Honnan vásároljunk ékszert?”

Ha ékszervásárlásra adjuk a fejünket, elengedhetetlen, hogy megbízható helyről vásároljunk, ahol valódi szakértelemmel kínálják nekünk a kinézett darabot – pláne, ha nemesfémből készült, gyémánttal vagy drágakövekkel foglalt ékszert vásárolunk.

Ráadásul bármennyire is furcsának tűnhet, de az ékszervásárlás valójában nem ér véget az ékszer megvásárlásával vagy ajándékba adásával, hiszen ezt követően is akadhat vele “teendőnk”, például ha tisztításra kerül a sor, a kövek foglalatának ellenőrzésére, méretkorrekcióra, vagy polírozásra, ami által ékszerünk éppen olyan ragyogó lesz, mint újkorában.

Ezért elengedhetetlen, hogy a vásárlás során azt is figyelembe vegyük, hogy az adott hely, vagy gyártó milyen garanciákat, valamint “extra szolgáltatásokat”, netalán ajándékokat ad az ékszer mellé.

Ezek által ugyanis a későbbiekben akár több tízezer forintot is spórolhatunk, valamint megkíméljük magunkat, vagy a megajándékozott személyt az esetleges felmerülő problémák esetén – pl. javítással – a szakember kereséstől, hiszen a gyártó mindent egy kézben tart.

FEIL élmény, Neked!

Nem vitatható, hogy elképesztően széles választékkal büszkélkedhetünk, amikor ékszerek kerülnek szóba – legyen szó gyűrűkről, fülbevalókról vagy medálokról, kínálatunkban olyan egyedi darabok közül válogathatsz, melyek másokhoz képest különlegesek.

Célunk, hogy mindenki megtalálhassa azt az ékszert, mely tökéletesen tükrözi azt a jó szándékot, szeretetet amellyel átadjuk.

Több évnyi munka és odafigyelés eredményeként nem csupán a legexkluzívabb választékot kínáljuk neked, hanem az életen át tartó ragyogást, amit egyedi ékszereink nyújtanak.

Feil ékszerüzlet

Ha valóban tartós, elegáns és különleges ajándékot szeretnél adni, akkor bátran nézd meg termékeinket, vagy látogass el bemutatótermünkbe, hogy személyesen is segíthessünk a választásban!

Kapcsolodó blogbejegyzések

Kövesd blog oldalunkat ahol hasznos és színes cikkeket olvashatsz az ékszerek világáról!

Legyen felkészült

Kérje ingyenes tudásanyagainkat!

Feillogokek
Ez a webáruház sütiket (cookie-kat) használ! A sütik elengedhetetlenek a weboldal megfelelő működéséhez és az anonim, felhasználói szokásokkal kapcsolatos adatok gyűjtéséhez, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsuk Önnek. A sütik kezeléséről további részleteket a tájékoztatóban olvashat. A webáruház használatának folytatásával Ön beleegyezik a sütik alkalmazásába és az adatkezelési irányelveinkben foglaltakba.
0
Kosarad
  • A kosarad jelenleg üres.